fbpx

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál lesz május végén Gödöllőn

Áder János szerint a fesztivál arra inspirál, hogy tegyünk valamit a természetvédelemért, a fenntarthatóságért.

Hat helyszínen 145 alkotást vetítenek idén a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon május 24. és 26. között – mondta el a rendezvény főszervezője kedden Budapesten.

Székelyhidi Tamás hozzáfűzte: az elsősorban gyerekeket és családokat megszólító fesztivál kiemelt témája idén a víz lesz. A filmvetítések mellett számos kísérőprogram, valamint 65 civil és szakmai kiállító várja a közönséget.

Új programelem lesz idén többek között az újrahasznosítás kézműveseinek utcája, a hal- és cápasimogató, a PET-palackból készült versenyautók futama, a filmes közönségtalálkozók is. Emellett több kiállítás, például a világhírű természetfotós, Máté Bence szabadtéri fotótárlata is várja majd az érdeklődőket – hangsúlyozta.

Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kiemelte: a természetvédelem területén önmagában kevés az állami erőfeszítés, az eredményekhez szükség van a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, civil és társadalmi szervezetek, valamint a természetfilmesek összefogására is.

Magyarország területének egynegyede természetközeli állapotban megmaradt területnek minősül, 9 százaléka védett és 21 százaléka Natura 2000 terület. Az ország teljes területét lefedi a nemzeti parkok hálózata 1400 munkatárssal, közülük 250 a Természetvédelmi Őrszolgálatban dolgozik – mondta.

Az államtitkár hozzátette: a természetvédelmi őrök sokrétű munkáját mutatja be az Akcióban a természet őrzői című nyolcrészes, egyenként 25 perces filmsorozat, amely szintén szerepel a fesztivál programjában. A filmsorozat két epizódját a sajtótájékoztató után mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 85 millió forinttal támogatta idén a fesztivál megszervezését. Krakkó Ákos, az alapítvány munkatársa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál arra inspirál, hogy tegyünk valamit a természetvédelemért, a fenntarthatóságért.

A fesztivál fő médiapartnere az M5 kulturális csatorna. Siklósi Beatrix csatornaigazgató elmondta: egy héten keresztül kiemelten foglalkoznak a rendezvénnyel, május 24. és 26. között pedig élő bejelentkezésekkel, magyar természetfilmekkel várják a televíziónézőket, valamint átadnak egy különdíjat is a fesztiválon.

FORRÁS: sonline.hu

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}
X