fbpx

Magyar fotós is elnyerte a világ legfontosabb sajtófotódíját

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be csütörtökön Amszterdamban. A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe.

A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él – írja az MTI.

A családok szétválasztásának szimbóluma lett, pedig még mindig az anyjával van

A hondurasi menekült kislány fotója rendkívüli hatással járta be a világot, de hírverés többet ártott a bevándorlók ügyének, mint amennyit használt.

A fődíjat az amerikai John Moore nyerte azzal a síró hondurasi kislányt ábrázoló fotójával, amiről mi is hosszan írtunk annak idején. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben, Mexikó és az Egyesült Államok határán.

A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Idén új díjkategóriát is bevezettek: ez az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd–holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai menekültek konvoját ábrázolta 2018 októberében–novemberében.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

Az Év Sajtófotója díjat tavaly Ronaldo Schemidt venezuelai fotós kapta egy szimbolikus jelentésű képért, amely egy caracasi tüntetésen robbanás következtében meggyulladt férfiról készült.

Az összes díjazott felvétel megtekinthető a World Press Photo honlapján.

A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence csaknem hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult.

FORRÁS: index.hu

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}
X