fbpx

Elismerés: Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be csütörtökön Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe.

A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra, gyakran úgy, hogy az állat még él.

Ezzel a képpel Máté Bence természetfotós első díjat nyert az egyedi természetfotó kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen / Fotó: MTI/AP/World Press Photo Alapítvány/Máté Bence

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

John Moore, a Getty Images fotóügynökség amerikai riportere elnyerte a fődíjat, a 2018-as Év Sajtófotója díjat / Fotó: MTI/EPA/WPP/Getty Images/John Moore

Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese pedig a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.

A mexikói Tapanatepec közelében készített képen az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlók egy kamionhoz futnak, amely hajlandó őket továbbszállítani. A fénykép a svéd-holland Pieter Ten Hoopen A migránskaraván című munkájának része, amellyel elnyerte a 2018-as Év Fotóriportja díjat / Fotó: MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

Az év sajtófotója díjat tavaly Ronaldo Schemidt venezuelai fotós kapta egy szimbolikus jelentésű képért, amely egy caracasi tüntetésen készült egy robbanás következtében meggyulladt férfiról.

Tavaly a World Press Photo pályázat nyertes képeiből rendeztek kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban. A képen Ronaldo Schemidt fotója látható / Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence mintegy hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult. Április végéig Debrecenben, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

FORRÁS: blikk.hu

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}
X