fbpx

Egyedülálló kiállításra készül a híres magyar természetfotós

Nagyszabású vándorkiállítással és előadássorozattal járja majd az országot Máté Bence természetfotós 2019-ben, amihez egy fiataloknak szóló izgalmas játék is fog kapcsolódni.

Ha az emberek nem mennek a kiállítótermekbe, akkor a képeket kell elvinni az emberekhez – fogalmazta meg Bence nagyszabású projektjének indító gondolatát. A cél természetesen most is a természetvédelemre való ösztönzés és a fiatalok edukációja, a környezetünkben élő állatok megismertetése. Elég nehéz mindezt a hagyományos módokon elérni manapság, ezért a kor adta technikai vívmányokat kihasználva és az emberek napi szokásait figyelembe véve alakult ki a vándorkiállítás koncepciója.

Máté Bence 623 természetfotója nyolc hazai nagyváros frekventált külterén lesz kiállítva külön erre a projektre kifejlesztett paravánokon. A képeket egy speciális, LED-fényekkel hátulról megvilágított technika teszi majd még izgalmasabbá. A mindenki számára ingyenesen megtekinthető kiállítás képanyagának majdnem fele Magyarországon készült, itthon élő állatfajokról.

 

Látványterv az egri Dobó István térre tervezett kiállításról

Így fog kinézni a kiállítás a Kossuth téren, Debrecenben

 

A 15 darab U alakú paraván mindegyike más-más témát dolgoz majd fel, lesz például külön paravánja a szalakótáknak, búbosbankáknak, ürgéknek, rókáknak, vagy a magyar természetvédelem címermadarának, a nagy kócsagnak is. De nem csak hazai állatfajokat ismerhetünk meg így, hiszen lesznek más, általánosabb tematikák is a kiállításon, mint például Fények az éjszakábanFehérAfrika vagy Sziluett. Ez utóbbit egyébként a szegediek már megcsodálhatták, hiszen 2018 nyarán több hónapra teszt jelleggel kiállították ezt a paravánt.

Sokan kíváncsiak voltak a nyáron felállított tesztparaván képeire a szegedi Klauzál téren

A nagyszabású kiállításturné 2019. március 13-én fog indulni Budapestről, ezután egy-egy hónapot tölt majd el itt és a következő városokban: Debrecen, Székesfehérvár, Eger, Keszthely, Szeged, Győr, Miskolc. Minden városban tart majd egy előadást is Bence Vértelen vadászat címmel, amin a természetfotózás kulisszatitkaiba fogja beavatni a nézőket, valamint arról is mesélni fog, hogyan lett a pusztaszeri „problémás” diákból a világ legsikeresebb természetfotósa. Bence ma a legismertebb magyar természetfotós nemzetközileg, a legrangosabb, BBC által jegyzett Wildlife Photographer of the Year fotópályázatán 2010-ben ő lett az év természetfotósa, valamint eddig ő az egyetlen, aki mind az ifjúsági mind a felnőtt mezőnyben is megkapta a legjobbnak járó első díjat. A fotópályázat összesített ranglistáján jelenleg Bence a legeredményesebb versenyző.

A kiállítás első állomásának látványterve a budapesti Szent István-bazilika előtti térről

 

A vándorkiállításról és a kapcsolódó előadásokról még több információt a következő weboldalon találsz: https://matebencekiallitas.hu

 

A kiállítással párhuzamosan Bence egy fiatalokat megcélzó projekttel is készül, amelynek neve Fajbook. A népszerű közösségi oldalra utaló név nem véletlen, hiszen az alapötlet szerint, ha már úgyis folyamatosan fényképezik magukat és barátaikat a fiatalok okostelefonjaikkal, akkor akár megtehetik ezt a környezetükben felbukkanó állatokkal is. Természetesen vadon élő állatokról kell majd képeket készíteni, és a régi matricás albumok analógiájára ezeket feltölteni a játék weboldalára. A képek készülhetnek bármilyen telefonnal, fényképezőgéppel, ezúttal nem annyira a minőség, inkább a lefotózott állat lesz a lényeg. 10 kategóriában 700 állatfajt lehet összegyűjteni a verseny során, ha sikerül meghatározni a lefotózott állatot, azt dupla ponttal jutalmazzák majd, de ha nem, az sem baj, hiszen a pont úgy is jár, és még segítenek is a meghatározásban. A verseny végén pedig komoly nyereményekkel jutalmazzák a legjobbakat. A fajmeghatározó játék indulása szintén 2019. március 12-én várható.

FORRÁS: Turista Magazin

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}
X