fbpx

Akár világ körüli turnéra is indulhatnak Máté Bence természetfotói

A Szent István téren látható szerdától Máté Bence világhírű természetfotós szabadtéri kiállítása, amelyen 333 négyzetméter üvegfelületen összesen 623 fotót tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat anyagát év végéig 8 magyarországi nagyvárosban láthatja majd a közönség.

Különleges kiállítást láthatnak a pesti Szent István téren járók szerdától, Máté Bence világhírű magyar természetfotós alkotásait lehet látni.

Mint Máté Bence az InfoRádiónak elmondta, a kültéri installáció élvezeti értéke naplemente után a legnagyobb, mivel a képeket hátulról világítják meg.

„Olyan, mintha az ember egy óriási diafilmet nézne, mindezt 333 négyzetméteren teheti meg, 623 képet láthat”

– újságolta a természetfotós.

Máté Bence 20 éve foglalkozik természetfotózással, azóta 56 országban járt, közel 30 ország képei pedig láthatóak is most a Szent István téren. A képek 40 százaléka viszont itthon készült.

A természetfotós elmesélte: többször van úgy, hogy egy-egy jelenséget nem ideális körülmények között, fényekkel, háttérrel lát először, de ha ezeket technikailag tökéletesen szeretné dokumentálni, az sokszor

több év munkája.

Máté Bencének nincs kedvenc fényképe, de aki kilátogat a térre, az képet kap a fotós ízléséről. Ha mégis választania kell, akkor a téren álló nagy képeit találja a legérdekesebbeknek.

Budapest után vidéki „turnéra” indul az összeállítás, majd a 8 városos utazást követően, ha van rá érdeklődés, még egy évet itthon marad az anyag, de Máté Bence már tud kínai érdeklődésről, amit ki is szolgálhat.

Úgy gyártották le a kiállítást, hogy a képek strapabírók, jól lehet szállítani őket, akár évekig is csodálhatja a nagyközönség – elsősorban a magyar élővilágot

– Máté Bence képein keresztül.

Szerinte minél jobban beleássa magát az ember a természetbe, annál jobban rájön, hogy milyen ismeretlen az számára. Mégis azt gondolja, természetfotósként a természetben sokkal kevesebb veszéllyel jár a munkája, mint a városban.

Úgy érzi, a mai viszonyok között az ő tevékenysége már alig múlik a technikán olyan értelemben, hogy ő nem is köteleződik el munkája során egy-két márka mellett, „könnyen lehet nagy sikerélményekhez jutni”.

A kiállítás Budapesten április 1-ig látogatható.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang:

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}
X